ЄС запустив механізм для виконання угоди про нормалізацію між Сербією та Косовом

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський Союз разом із Сербією та Косовом створили Спільний моніторинговий комітет, який відстежуватиме виконання угоди про нормалізацію відносин. Також країни призначили туди своїх представників.

Про це пише Європейська служба з зовнішніх справ.

«ЄС, як посередник діалогу між Белградом і Приштиною, разом із Косовом та Сербією як сторонами діалогу про нормалізацію відносин, сьогодні створили Спільний моніторинговий комітет для спостереження за реалізацією угоди про шлях до нормалізації між Косовом та Сербією», — йдеться у заяві.

Косово у цьому комітеті представлятиме посол у Брюсселі Агрон Байрамі, а Сербію — головний переговірник Петар Петкович. Комітет збиратиметься регулярно, в Брюсселі.

Технічне завдання комітету допрацюють і затвердять на першому засіданні. Його планують провести після наступної зустрічі на високому рівні, яка відбудеться 2 травня у Брюсселі.

  • 18 березня Косово і Сербія погодили план нормалізації відносин. Ця угода зобовʼязує Косово негайно розпочати переговори про надання сербській громаді в Косові відповідного рівня самоврядування. Протягом 30 днів Белград і Приштина мають створити спільний моніторинговий комітет під головуванням ЄС. Сторони також погодилися терміново схвалити декларацію про зниклих безвісти. Зі свого боку ЄС протягом 150 днів організує донорську конференцію з інвестиційної та фінансової допомоги Косову та Сербії. Але поки сторони не виконають всі положення угоди з нормалізації відносин, жодних виплат не буде.
  • 27 лютого в Брюсселі відбулася перша зустріч високого рівня в рамках діалогу Белград — Приштина. Темою зустрічі була європейська пропозиція щодо нормалізації відносин між Косовом та Сербією. Згідно з планом (ось він), сторони мають розвивати нормальні, добросусідські відносини одна з одною на основі рівноправності, а також взаємно визнати документи та національні символи, включно з паспортами, дипломами, номерними знаками та митними печатками. Однак тоді Вучич також заявив, що не підпише план для нормалізації відносин з Косовом — через пункти, що стосуються взаємного визнання та вступу Косова до ООН.