WP: У злитих документах США є інформація про спроби «вагнерівців» придбати зброю в Туреччині

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У злитих документах зі США є інформація про те, як найманці з «ПВК Вагнера» намагалися придбати зброю в Туреччині. Так вони хотіли посилити свої позиції в Україні та Малі.

Про це пише The Washington Post, який ознайомився зі вмістом документів.

Там йшлося про те, що на початку лютого «вагнерівці» зустрічалися з турецькими представниками для закупівлі зброї та обладнання. Але з доповіді невідомо, чи знала про ці перемовини турецька влада та чи завершилися вони успішно.

Також у документах розповідалося про плани «Вагнера» щодо найму російських увʼязнених для участі у війні в Україні та наголошувалося на тому, що російські військові стали залежні від ПВК.

Також у документах є дані про те, що ПВК активно вивчає можливість виходу на Гаїті — прямо під носом у США. Розглядається пропозиція для уряду Гаїті допомогти боротися з місцевими бандами.

Видання зазначає, що злиті документи демонструють наявність у США значної кількості агентів, які глибоко проникли в російську армію. Вони навіть мають змогу попереджати Україну про заплановані масові удари.

  • 6 квітня стало відомо, що високопосадовці адміністрації Байдена повідомили журналістам американської газети The New York Times, що цього тижня в соцмережах (Twitter і Telegram) опублікували засекречені військові документи, які стосуються контрнаступу Сил оборони України у війні проти росії. За словами військових аналітиків, опубліковані документи, схоже, відрізняються від початкового варіанту — там завищені американські оцінки втрат української армії та занижена імовірна кількість убитих росіян. Це може свідчити про спробу дезінформації з боку Москви. Але фото графіків очікуваних поставок зброї, чисельності військ і батальйонів та інших планів виглядають автентично. У Пентагоні проводять власне розслідування.
  • 7 квітня стало відомо, що в мережі опублікували другу партію секретних документів американської влади. У них ідеться не лише про Україну, але й про діяльність США в Індо-Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході, дії для боротьби з тероризмом і суперництво з Китаєм.