У Словʼянську опікунів, які відмовляються від евакуації дітей, позбавлять обовʼязків. А неповнолітніх вивезуть примусово

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Словʼянську вирішили позбавляти обовʼязків опікунів, які відмовляються від евакуації дітей. Самих же неповнолітніх все одно евакуюють примусово.

Про це пише «Суспільне».

Таке рішення ухвалили члени міської комісії з питань захисту прав дитини. Це повʼязано з обстрілами та наближенням фронту.

Як зазначила керівниця служби у справах дітей Слов’янської міської військової адміністрації Олена Соколова, більшість опікунських родин та дитячих будинків сімейного типу виїхали з міста. Але в Словʼянській громаді лишаються 23 родини, які опікуються 34 дітьми.

«Забезпечити безпеку дитині — це обовʼязок опікунів і органів опіки. Ми постійно звертаємось до родин, пояснюємо, що евакуація у нас безкоштовна, ми надаємо допомогу. У грудні проводили засідання комісії і звертались до родин, давали їм місяць-два, потім нагадували постійно. 27 березня під час обстрілу Слов’янська був поранений неповнолітній. Тому ми знову вживаємо заходи і в більш суворій формі», — пояснила вона.

Комісія вирішила, що опікуни з дітьми мають негайно виїхати за межі Донеччини. У разі відмови їх позбавлять опікунства, а дітей евакуюють примусово.

  • 7 березня уряд схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій, насамперед з Бахмуту. Вона відбувається за супроводом одного з батьків, людини, яка їх замінює, або іншого законного представника. Пізніше голова Бахмуту Олександр Марченко заявив, що вивезти людей дуже важко, оскільки дороги прострілюютсья. Саме через це дітей поки не вивозять.