В Ізраїлі масштабні протести із сутичками. Люди вийшли проти судової реформи уряду Біньяміна Нетаньягу

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Після того, як премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу ввечері 26 березня відправив у відставку міністра оборони Йоава Галланта, який не погоджувався із судовою реформою, тисячі ізраїльтян вийшли на протести.

Судова реформа, проти якої виступив ізраїльський міністр оборони, дозволила б уряду контролювати призначення суддів Верховного суду. Її також не підтримують у суспільстві, тому протести тривають ще з лютого 2023, а зараз вони масштабувалися.

З ночі 26 березня до ранку 27 березня ізраїльтяни блокують вулиці й палять покришки. Частина протестувальників прорвалася до резиденції премʼєр-міністра Біньяміна Нетаньягу, де людей відтісняли водометами. У понеділок вранці сталися сутички за участю поліції, яка почала розганяти протест на шосе Аялон у Тель-Авіві.

Чому реформа породила конфлікт

Судова реформа, запропонована міністром юстиції Яривом Левіним, стала однією з найрезонансніших ініціатив нового уряду. Вона обмежує повноваження Верховного суду щодо законів і рішень уряду, а останньому віддає контроль за відбором суддів. Отже, більшість у парламенті зможе ухвалити закон, навіть якщо суд визнає його антиконституційним. Критики кажуть, що цей крок руйнує ізраїльську систему стримувань і противаг та штовхає її до автократії.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог закликав Нетаньягу досягти компромісу зі своїми політичними опонентами та відтермінувати суперечливу судову реформу, однак уряд все одно представив її в парламенті.

Справа Біньяміна Нетаньягу

Нетаньягу в Ізраїлі звинувачують у шахрайстві, корупції та державній зраді. Якщо суд визнає його винним у корупції, йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Максимальне покарання за іншими пунктами обвинувачення становить три роки.

Він звинувачення відкидає, називаючи себе «жертвою полювання на відьом», а необхідність реформи мотивує надмірністю влади судової системи, зокрема нібито втручанням у політичні рішення.

Опоненти Нетаньягу вважають, що премʼєр мотивований особистою неприязню до правової системи та має глибокий конфлікт інтересів. Запропонована судова реформа, на їхню думку, може допомогти Нетаньягу уникнути обвинувального вироку або взагалі призвести до закриття судової справи.

Справа Арʼє Дері

У грудні 2022 року до складу уряду увійшла людина із судимістю — лідер ШАС Арʼє Дері, якого призначили одразу на декілька міністерських посад, зокрема міністра внутрішніх справ. Торік його засудили умовно у справі, що стосувалася податкових махінацій.

18 січня Верховний суд постановив, що Дері через судимості не може залишатися на своїй посаді. Крім того, судді послалися на те, що минулого року під час судового процесу він запевнив суд, що піде з політики. Для того щоб Дері став міністром попри судимість, нова коаліція внесла поправки до закону.