Суд «ЛНР» дав 13 років колонії полоненому засновнику «Громадського радіо» Максиму Буткевичу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російський суд «ЛНР» дав 13 років колонії українському військовополоненому, правозахиснику і засновнику «Громадського радіо» Максиму Буткевичу.

Як повідомляє «Медіазона», окупанти визнали його винним у нібито «воєнних злочинах».

Йому інкримінували дві статті — жорстоке поводження з цивільним населенням та замах на вбивство. Слідчий комітет рф стверджує, що Буткевич був командиром взводу в окремому спецбатальйоні «Берлінго» і у червні минулого року в Сєвєродонецьку нібито вистрілив з гранатомета по підʼїзду житлового будинку, чим поранив двох людей.

Також маріонеткові суди росії засудили до увʼязнення ще двох українських полонених військових — Віктора Похозея та Владислава Шеля. Перший отримав 8,5 року колонії, а другий — 18,5 року. Шеля у Слідчому комітеті називають бійцем полку «Азов».

Україна назвала ці вироки «незаконними та нікчемними», а також закликала міжнародну спільноту вимагати від росії звільнення Буткевича, Похозея та Шеля — так само, як і інших українців, незаконно ув’язнених на тимчасово окупованих територіях та в росії.

  • Правозахисник Максим Буткевич став до лав захисників України на початку березня 2022 року. Російські пропагандисти повідомили про взяття його в полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське (Луганська область) 24 червня, опублікувавши відео допиту.