МВС Грузії відзвітувало про 66 затриманих на акції протесту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У столиці Грузії Тбілісі на масових протестах, які відбулись увечері 7 березня проти законопроєкту про «іноземних агентів», затримали 66 людей.

Про це Міністерство внутрішніх справ Грузії відзвітувало вранці 8 березня.

Людей затримали за фактами дрібного хуліганства та непокори вимогам поліції.

У МВС заявили, що акція вийшла за рамки закону про свободу слова, а її учасники кидали коктейлі Молотова, піротехніку, закидали камінням будівлю МВС, а також підпалили автомобілі, що належать міністерству. Постраждали 50 працівників поліції.

Getty Images / «Бабель»

Міністерство заявляє, що поліція «з метою відновлення громадського порядку та запобігання правопорушенням» застосувала «пропорційну силу та спеціальні засоби примусу».

Getty Images / «Бабель»

  • 7 березня парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт про «іноагентів». Згідно з документом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, будуть надавати статус «іноагентів». Це фактично копія російського закону. Після ухвалення законопроєкту в Тбілісі почалися масові протести, до учасників акції застосували водомети, світлошумові гранати і сльозогінний газ.
  • У ЄС заявили, що законопроєкт суперечить умовам вступу країни до блоку, посольство США в Грузії назвало ухвалення цього документа «чорним днем для грузинської демократії», а президент Саломе Зурабішвілі заявила, що ветує закон.