США починають співпрацю зі слідчою групою з розслідування злочинів росії проти України

Автори:
Оксана Коваленко, Костя Андрейковець
Дата:
США починають співпрацю зі слідчою групою з розслідування злочинів росії проти України

Оксана Коваленко / «Бабель»

США розпочинають співпрацю з об’єднаною слідчою групою (JIT) з розслідування тяжких міжнародних злочинів росії в Україні.

Відповідний меморандум США і інші представники групи підписали в суботу на полях конференції United for justice, передає кореспондент «Бабеля».

«Я радий вітати генпрокурора США Мерріка Гарланда, ласкаво просимо до нашої групи», — сказав генпрокурор України Андрій Костін на початку зустрічі учасників групи.

Гарланд назвав цей момент історичним і заявив, що захоплюється українськими слідчими, які попри війну, працюють над розслідуванням злочинів агресора. «Інструменти правосуддя мають бути сильнішими за інструменти війни, тому ми сьогодні тут», — сказав Гарланд.

Американська сторона сьогодні підписала Меморандум порозуміння з усіма членами JIT. Це означає тісну співпрацю задля ефективного і швидкого обміну інформацією та доказами.

  • Спільна слідча група з розслідування тяжких міжнародних злочинів була створена Україною, Литвою та Польщею 25 березня 2022 року за підтримки Євроюсту. Головна мета JIT — сприяти розслідуванням і притягненню до відповідальності в залучених країнах, а також сприяти розгляду справ, які можуть бути представлені в Міжнародний кримінальний суд. До JIT вже доєдналися Естонія, Латвія та Словаччина.