Колишній очільник поліції Вінниччини співпрацював із ФСБ і готував план терактів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишній очільник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який з 2016 року перебуває у тимчасово окупованому Севастополі та став російським громадянином, отримав підозру — він готував для ФСБ «план» терактів проти мирних жителів України.

Про це Служба безпеки України оголосила 1 березня.

За власної ініціативи Шевцов допомагав ФСБ. Після повномасштабного вторгнення він особисто розробив для ФСБ «План щодо проведення диверсійної роботи на території України». Куратором цього «проєкту» був співробітник 5-ї служби ФСБ М. Ю. Косенко. Цей «план» передбачав серії вибухів на обʼєктах цивільної інфраструктури в різних регіонах.

Крім того, Шевцов з допомогою відомого прокремлівського пропагандиста розробив медіапроєкт із псевдопошуку «українських військовополонених». У такий спосіб вони хотіли створити передумови для вербування родичів українських захисників. Також агент надавав своїм кураторам із ФСБ інформацію про колишніх українських правоохоронців, яких пропонував залучати до диверсій.

Шевцова цікавили й поставки міжнародної допомоги до України. Він намагався сформувати власну мережу інформаторів у різних регіонах, серед основних кандидатів — колишні працівники міліції, яких звільнили у 2014 році.

Також Шевцов передав на розгляд керівництва 5-ї служби ФСБ пропозиції щодо створення з полонених українських військовослужбовців «Першого українського добровольчого корпусу».