В Україні заарештували активи російського бізнесмена Миколи Сердюка, який фінансує випробування ракет

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Суд арештував майно російського бізнесмена Миколи Сердюка, який причетний до фінансування війни проти України.

Про це 28 лютого повідомила Служба безпеки України.

Під арештом опинилися шість компаній з виробництва і дослідження бурової техніки та з виготовлення аграрної продукції, розташовані в Київській та Сумській областях. Загальна вартість арештованих активів становить 60 мільйонів гривень.

Микола Сердюк є власником «Московського дослідного заводу бурової техніки» та «Гідроінжбуду» і входить до найближчого оточення керівників фінансово-промислових груп Кремля.

Його українські підприємства виробляли високотехнологічну продукцію для буріння нафтогазових свердловин і продавали її за кордон. Значну частину прибутків бізнесмен передавав на фінансування науково-випробувальних полігонів рф. Зокрема, на навчальні центри рф, де росіяни випробовували бойову авіацію та ракетне озброєння.

Щоб приховати свій бізнес в Україні після повномасштабного вторгнення, Сердюк намагався «переписати» підприємства на девʼятьох працівників компаній. Також він створив дві нові фірми на Сумщині та в одній із країн ЄС, щоб нелегально вивести свої прибутки з України.

Суд вирішує питання щодо передачі майна Сердюка Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).