ЄС схвалив десятий пакет санкцій проти росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський Союз ухвалив 10 пакет санкцій проти росії.

Про це ввечері 24 лютого повідомило шведське головування в Раді ЄС.

«Спільними зусиллями держави-члени ЄС запровадили найпотужніші та найширші санкції за всю історію, щоб допомогти Україні перемогти у війні. ЄС залишається єдиним цілим з Україною та українським народом», — підкреслили у шведському головуванні в ЄС.

Десятий пакет санкцій включає обмеження на імпорт/експорт продукції подвійного призначення та технологій, а також санкції щодо 121 фізичної та юридичної осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду, постачають безпілотники тощо. Також у пакеті є заборона російських пропагандистських ЗМІ.

  • 15 лютого голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн презентувала офіційну пропозицію щодо десятого пакета санкцій проти росії. Єврокомісія пропонує подальші експортні заборони, які коштуватимуть рф понад €11 мільярдів і позбавлять її економіку критичних технологій та промислової продукції. Ідеться про товари, які росія не зможе отримати з інших країн: електроніку, спеціальні транспортні засоби, частини машин, запчастини для вантажівок і літаків, товари для будівельного сектора, які можуть використовувати російські військові. Однак ЄС не зміг узгодити ці санкції через заперечення Польщі — вона вимагала зробити їх більш жорсткими.