Delfi: ЄС не може знайти заморожені €300 мільярдів російського Центробанку, які хочуть віддати Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський Союз досі не може знайти заблоковані €300 мільярдів російського Центробанку, які заморозили на початку вторгнення в Україну. У ЄС хочуть передати ці гроші на відновлення України.

Про це пише Delfi з посиланням на власні джерела.

У вівторок 45 депутатів Європейського парламенту направили лист керівникам ЄС із вимогою створити єдиний реєстр заблокованих у Євросоюзі коштів Центробанку рф і російських олігархів із зазначенням сум і місцеперебування цих коштів. Вони наголосили, що досі такого реєстру не існує, і вимагають, щоб Єврокомісія спонукала країни-члени ЄС ділитися з нею інформацією про заарештовані російські гроші, аби «мати ясну картину ситуації».

Джерела видання кажуть, що європейська фінансова влада, попри її заяви про блокування €300 мільярдів, що належать Центробанку росії, досі не змогла знайти ці кошти. Оцінка заблокованих активів базувалася лише на заявах самої росії, тому насправді вони можуть бути значно меншими.

Проблеми з пошуком цих активів можуть бути повʼязані зі структурою управління російськими іноземними активами — можливо, вона набагато складніша, ніж вважалося раніше.

  • Після початку великої війни США, ЄС і країни «Великої сімки» заявили про блокування половини російських золотовалютних резервів, або майже $300 мільярдів. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави-члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центробанку на суму не менше ніж €33,8 мільярда на відновлення України.