В ЄС створили робочу групу з використання заморожених активів рф для відновлення України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Посли Європейського Союзу схвалили створення робочої групи з використання заморожених російських активів для відновлення України.

Про це повідомляється у Twitter шведського головування в Раді ЄС.

Група проведе «юридичний, фінансовий, економічний і політичний аналіз можливостей використання заморожених російських активів», йдеться в заяві.

Частина цієї роботи включатиме отримання «чіткішого уявлення» про те, де розташовані російські державні активи та їхню загальну вартість.

Наразі Швеція головує в ЄС. Напередодні Reuters повідомило, що спеціальну групу очолить Андерс Анлід, голова Національної торгової ради Швеції, яка є урядовою агенцією. За словами Анліда, серед ключових активів будуть кошти російського центрального банку, які, як очікується, становитимуть «десятки мільярдів доларів».

  • Після початку великої війни США, ЄС і країни «Великої сімки» заявили про блокування половини російських золотовалютних резервів або близько $300 млрд. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи в фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави-члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.