В Ірані нападнику на письменника Салмана Рушді запропонували земельну ділянку за «сміливий вчинок»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Іранський фонд пообіцяв тисячу квадратних метрів сільськогосподарської землі чоловіку, який напав на письменника Салмана Рушді 12 серпня 2022 року.

Про це пише Reuters.

У нападі та замаху на вбивство звинувачують 24-річного Хаді Матара з Фервʼю, штат Нью-Джерсі, хоча він не визнав себе винним.

Reuters

«Ми щиро вдячні за сміливий вчинок молодому американцеві, який зробив мусульман щасливими, засліпивши одне око Рушді та вивівши з ладу одну з його рук. Тепер Рушді не більше ніж живий мертвий, і на честь цього відважного вчинку близько тисячі квадратних метрів сільськогосподарської землі буде передано в дар цій людині або будь-кому з її законних представників», — зазначив секретар Фонду реалізації фетв імама Хомейні Мохаммад Есмаїл Зарі.

  • У 1988 році в Ірані заборонили книгу Салмана Рушді «Сатанинські вірші». Багато хто з мусульман вважає її богохульством. У 1989 році тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав указ, у якому закликав до смерті Рушді. В Ірані за вбивство письменника пропонують винагороду — $3,3 мільйона.
  • У 2012 році напівофіційний іранський релігійний фонд збільшив винагороду за вбивство Рушді з $2,8 мільйона до $3,3 мільйона.
  • 12 серпня, коли Рушді читав лекцію в освітньому центрі Чаутоква у Нью-Йорку, на сцену піднявся чоловік і почав завдавати письменнику ударів кулаками та ножем. Нападника затримала поліція.
  • Літературний агент письменника Ендрю Вайлі заявив, що автор втратив одне око та можливість користуватися рукою. За його словами, Рушді отримав три серйозних поранення в шию та ще 15 поранень у груди та тулуб.
  • У жовтні 2022 року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти іранської організації, яка обіцяла гроші за вбивство письменника Салмана Рушді.