Україна націоналізувала майно російського олігарха Олега Дерипаски

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вищий антикорупційний суд націоналізував майно російського олігарха Олега Дерипаски, якого вважають наближеним до путіна.

Рішення суд ухвалив 16 лютого.

В дохід України стягнули 350 обʼєктів власності. Серед них: корпоративні права заводів та карʼєрів, комплекс морського порту, квартири, адміністративні будівлі, виробничі цехи, сотні одиниць транспортних засобів та спеціальної техніки і 32 мільйони гривень.

Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надровидобувних компаній «Глухівський карʼєр кварцитів», «Хустський карʼєр» та «Жежелівський карʼєр». Вартість переданого Україні майна становить понад 10 млрд грн.

Як повідомив Офіс генпрокурора, під час слідства встановили, що в Україні діяла група з 12 компаній, власником яких є Дерипаска. Підприємства протягом десятиліть забезпечували сировиною російський алюмінієвий холдинг, який також належить Дерипасці.

  • Олег Дерипаска контролює або володіє значними частками груп компаній Rusal (один із найбільших світових виробників алюмінію), «Базовий елемент», «Ен+ груп». Він володіє військово-промисловою компанією, що контролює російські підприємства з виготовлення бронетехніки — у подальшому збройні сили рф використовують її у війні проти України.