Кремль провалив модернізацію крилатих авіаційних ракет Х-101

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Представник Центру досліджень трофейного озброєння полковник Микола Данилюк продемонстрував фрагменти збитої модернізованої Х-101, яку знайшли поблизу села Малютянка на Київщині. За його словами, росія вже почала використовувати ракети останнього виробництва, але навіть модернізація не дозволила їм прорвати систему ППО України.

Він зазначив, що для підвищення точності на ракеті змінили блок оптичного наведення — у старої версії був один обʼєктив, а в нової їх вже три.

Також в ракеті зʼявилися аналогові російські чипи і блок для відстрілу перешкод. За задумом, він у момент польоту розкидає навколо ракети відбивачі, які мають дезорієнтувати ракету ППО. Утім реалії показали, що це не допомогло — Х-101 не може ефективно пробити українську ППО.

За словами Данилюка, вартість такої ракети становить близько $12 млн, однак її запаси в росії вже значно зменшилися, адже під час останніх атак, зокрема 10 лютого, окупанти використовували ракети, вироблені вже цьогоріч. Водночас представник Генштабу зауважив, що без іноземних комплектуючих росія не зможе виробляти свої ракети, бо не має їм заміни.

  • 16 лютого російські окупаційні війська завдали масованого ракетного удару по території Україні, зокрема по обʼєктах критичної інфраструктури. За даними Повітряних сил ЗСУ, супротивник випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування. Силами та засобами Повітряних сил було знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59. Декілька крилатих ракет Х-22 досягли своїх цілей, уразивши обʼєкти критичної інфраструктури.