Швейцарія може дозволити реекспорт своєї зброї через треті країни до України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії ухвалила рішення, яке передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї із третіх країн до України. Тепер угода має пройти Національну раду та Раду кантонів.

Про це парламент Швейцарії повідомив 24 лютого.

Так, декларацію про заборону на реекспорт можна буде оголосити анульованою, якщо ідеться про ситуацію, де Генеральна асамблея Організації Обʼєднаних Націй більшістю у дві третини голосів визначила порушення міжнародного права, зокрема у випадку війни в Україні. Комісія заявляє, що ця зміна має бути оголошена терміновою та діяти до 31 грудня 2025 року.

Більшість членів комісії вважають, що Швейцарія має зробити свій внесок у європейську безпеку і, відповідно, більше підтримувати Україну. Парламент пише: «Запитані зміни відповідають закону про нейтралітет, оскільки вони не дозволяють прямий експорт військової техніки до зон конфлікту, а зачіпають лише декларації про нереекспорт країн, які купують швейцарські бойові матеріали».

Меншість вважає реекспорт швейцарських військових матеріалів в Україну проблематичним з огляду на нейтралітет і принцип рівного поводження, передбаченого законом про нейтралітет.

Нейтралітет Швейцарії є одним із головних принципів зовнішньої політики країни, який проголошує, що Швейцарія не має права брати участь у збройних чи політичних конфліктах між іншими державами. Однак після повномасштабного російського вторгнення в Україну Швейцарія доєдналась до санкцій ЄС.

  • 10 січня міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія як країна-виробник накладає вето на відправку в Україну певної військової допомоги. Наприклад, у квітні 2022 року стало відомо, що Швейцарія блокує реекспорт боєприпасів свого виробництва, що використовуються в німецьких БМП Marder.