Дослідження: Внутрішнє ядро Землі могло зупинитися і змінити напрямок обертання

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
Дослідження: Внутрішнє ядро Землі могло зупинитися і змінити напрямок обертання

Getty Images

Міжнародна група дослідників виявила, що внутрішнє ядро Землі могло нещодавно зупинитися та змінити напрямок обертання.

Про це пише Daily Beast.

За словами сейсмолога Сяодуна Сонга з Пекинського університету, це явище впливає на магнітне поле та обертання Землі, а також на процеси на поверхні планети й клімат.

Щоб дізнатися про це більше, Сонг разом із командою науковців вивчали сейсмічні хвилі від землетрусів, які відбувалися протягом останніх шести десятиліть. Вони виявили, що приблизно у 2009 році зміни у формі хвилі зникали — це може свідчити про те, що внутрішнє ядро перестало обертатися. Потім дослідники помітили ознаки того, що ядро Землі знов почало рухатися — цього разу в протилежний бік.

Науковці дійшли висновку, що внутрішнє ядро обертається відносно поверхні Землі в різні боки, як гойдалка. Один цикл коливання займає близько 70 років і збігається зі змінами магнітного поля Землі.

Ядро Землі складається з двох частин. Зовнішнє ядро є рідким і містить розплавлені залізо та нікель, а внутрішнє ядро — це тверда куля із залізо-нікелевого сплаву. Внутрішнє ядро плаває у зовнішньому, тому воно може незалежно обертатися.

  • Служба моніторингу клімату Європейського Союзу Copernicus повідомила, що останні вісім років були найтеплішими за всю історію спостережень. Через середні температури 2022 рік став пʼятим серед найтепліших років з початку ведення записів у ХІХ столітті. За даними Copernicus, найспекотнішими роками були 2016, 2017, 2019 та 2020.
  • А дослідники Організації Обʼєднаних Націй, США та Євросоюзу вважають, що озоновий шар у різних частинах планети може відновитися за кілька десятиліть.