Фінляндія взяла паузу в переговорах про вступ до НАТО. Процес затримується через Туреччину

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що в переговорах Фінляндії й Швеції з Туреччиною щодо їхнього вступу до НАТО необхідний тайм-аут на кілька тижнів.

Про це він сказав в інтервʼю Reuters.

«Процес затримується, зважаючи на все, до виборів у Туреччині, тобто до середини травня. Як після цього розвиватимуться події, сказати складно. Вчора я розмовляв з міністром закордонних справ Туреччини, і склалося враження, що релігійні протести викликали в турецької сторони шок та гнів. Це вплине на їхнє рішення», — сказав очільник МЗС Фінляндії.

У свою чергу, міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив у вівторок ЗМІ, що перебуває в контакті з Фінляндією, щоб прояснити заяву колеги.

Пізніше Гаавісто додав, що обидві країни мають прогрес у домовленостях, і він вітає саме спільну заявку до НАТО.

  • Швеція та Фінляндія у травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. На сьогодні серед усіх членів Альянсу лише Угорщина та Туреччина не погодили їхні заявки. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан пообіцяв «незабаром» позитивне рішення парламенту щодо цього. Водночас Туреччина блокує вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм і Гельсінкі не виконали взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів.