NASA може забрати Френка Рубіо з МКС на капсулі SpaceX Dragon. Астронавт прибув на орбіту на російському кораблі «Союз»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

На орбіті модифікують капсулу SpaceX Dragon, щоб доставити ще одного астронавта на Землю. Йдеться про Френка Рубіо, який прибув на Міжнародну космічну станцію на російському кораблі «Союз».

Про це пише Space.

У середу 18 січня NASA планує почати переміщати американського астронавта Френка Рубіо з російського космічного корабля «Союз» на Endurance — капсулу SpaceX.

14 грудня значний витік охолоджувальної рідини з корабля «Союз», пристикованого до Міжнародної космічної станції, змусив російських космонавтів скасувати вихід у відкритий космос. Це сталося за 1 годину 40 хвилин до того, як Сергій Прокопʼєв і Дмитро Петєлін мали вийти у відкритий космос. У «Роскосмосі» стверджують, що пошкодження радіатора сталося через удар метеороїда.

У «Роскосмосі» вирішили залишити космонавтів Сергія Прокопʼєва, Дмитра Петєліна та астронавта Франциско Рубіо на МКС. Їх мають повернути на Землю на кораблі «Союз МС-23», який планують запустити 20 лютого 2023 року в безпілотному режимі.

«Союз МС-22» все ще можуть використати для порятунку космонавтів у разі аварії на МКС до прибуття наступного «Союзу». Але після аварії «Союзу МС-22» безпечніше перевозити лише двох астронавтів, а не трьох. Саме тому розглядають варіант із додатковим місцем на капсулі SpaceX.

«Ця зміна дозволяє посилити захист екіпажу шляхом зменшення теплового навантаження всередині космічного корабля MS-22 для космонавтів Прокоп’єва і Петєліна в разі екстреного повернення на Землю», — зазначили в NASA.

Російський корабель «Союз МС-22» стартував до МКС у вересні для шестимісячної місії. Але Рубіо, Прокопʼєв і Петєлін, імовірно, залишаться на орбіті вдвічі довше, повідомили в Американському космічному агентстві.

  • Аварія на російському кораблі «Союз» 14 грудня — уже другий випадок, коли Прокопʼєву і Петєліну довелося скасувати вихід у космос. 24 листопада, коли вони готувалися до виходу з космічної станції, була виявлена проблема з насосом водяного охолоджувача на скафандрі Прокопʼєва «Орлан».