Росіяни обстріляли об’єкти енергетичної інфраструктури — в 11 областях діють аварійні відключення світла

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Вранці 14 січня ворог знову обстріляв об’єкти енергетичної інфраструктури. Наслідки усуваються.

Про це повідомила пресслужба «Укренерго».

Станом на 12:00 14 січня споживання електроенергії нижче, ніж учора через потепління та вихідний день. Водночас дефіцит потужності в енергосистемі зберігається, найбільше — у ранкові та вечірні години.

Щоб у системі зберігався баланс, усім областям надали ліміти споживання, але вже зранку в 11 областях ці ліміти були перевищені — через це там застосували аварійні відключення.

Кожний оператор системи розподілу у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту.

Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій — щоб їх попередити, застосовуються аварійні відключення.

  • Загальний дефіцит в енергосистемі — це наслідок масованих ракетних та дронових атак росіян по енергетичній інфраструктурі. Крім цього, ворог тимчасово окупував низку електростанцій, що виробляли електроенергію для українців, серед яких найбільша — Запорізька АЕС, її потужності могли б повністю покрити потребу в електроенергії.