У Бразилії прихильники експрезидента увірвалися до урядових будівель

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Прихильники колишнього президента Бразилії Жаїра Болсонару увірвалися до будівлі Національного конгресу, президентського палацу та Верховного суду. Вони вимагають відставки Лули да Сілви, який обійняв посаду президента тиждень тому, і стверджують, що результати виборів були сфальсифіковані.

Протестувальники розбили вікна будівлі Конгресу та організували поруч неї наметовий табір. Для придушення мітингів викликали поліцію, яка розганяє протестувальників сльозогінним газом.

Сам да Сілва перебуває в офіційній поїздці до штату Сан-Паулу.

  • 31 жовтня в Бразилії в другому турі виборів обрали нового президента. Із 50,9% голосів переміг опозиційний кандидат Луїс Інасіо «Лула» да Сілва. Чинний президент Жаїр Болсонару набрав 49,1% голосів.
  • Лула да Сілва вже був президентом Бразилії з 2003 по 2011 рік. У липні 2017 року він отримав 9,5 року позбавлення волі за корупцію, але у 2019 році вийшов на волю. У 2021 році всі звинувачення на його адресу були зняті.
  • У травні 2022 року Лула в інтервʼю TIME заявив, що у вторгненні росії в Україну винен не лише путін, але й США, ЄС і Зеленський. Він казав, що Україна мала відмовитися від шляху до ЄС і НАТО, а натомість домовлятися з росією.
  • Уряд Болсонару займав нейтралітет у війні росії проти України.