Голова ГУР Кирило Буданов: Зараз жодна розвідувальна інформація не вказує на неминучу загрозу з боку білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Наразі жодна розвідувальна інформація не вказує на неминучу загрозу повторного вторгнення з території білорусі. Однак довгострокові ризики цього зберігаються.

Про це голова української воєнної розвідки Кирило Буданов розповів в інтервʼю The New York Times.

Так, за його словами, російські війська не вишикувані в штурмові порядки, а на тренувальних майданчиках не вистачає бронетехніки, щоб влаштувати атаку. Навчальні табори для російських солдатів хоч і наповнюються новомобілізованими, але вони після завершення підготовки відправляються воювати на Донбас.

«Було б неправильно скидати з рахунків цю можливість, але також неправильно говорити, що у нас є якісь дані, що підтверджують її існування», — додав Буданов.

Також Буданов розповів, що російські військові намагалися підняти тривогу в українській армії, завантажуючи солдатів у потяги, що прямують до кордону білорусі з Україною. Радянський Союз застосовував подібну тактику під час Другої світової війни: він відправляв солдатів у марні поїздки потягами, щоб імітувати атаки чи відступи. У білорусі один потяг, який був навантажений російськими солдатами, нещодавно зупинився на півдні біля кордону з Україною, а потім повернувся з усіма солдатами на борту. Буданов назвав це «каруселлю».