У шлунку скамʼянілого динозавра знайшли рештки його останньої жертви

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міжнародна група дослідників знайшла у шлунку динозавра рештки ссавця під час повторного дослідження скамʼянілості, знайденої понад 20 років тому.

Про це пише Phys.org.

Перед цим скам’янілість Microraptor zhaoianus вивчали у 2000 році. Її знайшли в західній частині Китаю. Тоді дослідницька група визначила, що цей динозавр жив приблизно 120 мільйонів років тому.

Художня реконструкція мікрораптора, який поїдає дрібного ссавця.

Artwork/Hans Larsson

Мікрораптори — трипалі мʼясоїдні динозаври. Вони були досить невеликого розміру, як порівняти з іншими сородичами, — завбільшки із сучасну домашню кішку. Деякі види мікрорапторів мали пірʼя та мешкали на деревах.

Цього разу за ребрами динозавра знайшли лапку ссавця завбільшки з мишу. Попередні дослідження показали, що динозаври їли інших дрібних істот, таких як змії, лускоподібні та птахи, але рештки ссавців у їхніх шлунках досі не виявляли.

  • У серпні палеонтологи оголосили про відкриття раніше невідомого маленького броньованого динозавра, якого виявили на півдні Аргентини. Істота, ймовірно, ходила прямо на задніх лапах приблизно 100 мільйонів років тому.