У 2023 році українці зможуть безкоштовно обміняти старі лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У 2023 році уряд запускає програму обміну старих ламп розжарювання на нові енергоощадні LED-лампи. Кожен повнолітній українець зможе отримати 5 нових ламп.

Про це повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко, пише пресслужба Кабміну.

«Наразі, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні в пікові години до 1,5 ГВт електроенергії», — пояснила вона.

За її словами, заміна 50 мільйонів таких ламп розвантажить роботу цілого реактора атомної електростанції. Придбання 30 мільйонів таких ламп профінансує Європейська комісія.

Програма реалізовуватиметься через «Укрпошту». Потрібно буде залишити заявку, прийти у відділення «Укрпошти» та обміняти 5 старих ламп на 5 нових.

  • Країни Заходу в межах міжнародної конференції «Солідарність з українським народом» анонсували надання Україні мільярда доларів, щоб пройти зиму. Половина цих коштів буде грантова, а інша половина — у вигляді товарів, роботи та кредитів.
  • Президент Володимир Зеленський просить Євросоюз постачати електроенергію в Україну до завершення опалювального сезону. Для цього потрібно наростити потужності.