«ПВК Вагнера» вербує найманців у вʼязницях ЦАР

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська «ПВК Вагнера» почала вербувати найманців для війни в Україні у в’язницях Центральноафриканської Республіки.

Про це пише The Daily Beast із посиланням на двох високопосадових офіцерів ЦАР.

За їхніми словами, вербують ув’язнених для участі у військових діях не тільки в Україні, але й в інших регіонах. «Вагнерівці» вербують десятки повстанців, які утримувалися під вартою, зокрема за вбивства та зґвалтування жінок і дітей. За словами офіцерів, багато новобранців — засуджені терористи, які контролювали значну частину території ЦАР майже 10 років під час громадянської війни. Деякі з них причетні до воєнних злочинів.

Офіцери стверджують, що «вагнерівці» почали вербовку ще в жовтні, влада країни дала росіянам зелене світло. Найманців навчають за кордоном. Їх готують до боїв у Малі та Україні. Один з офіцерів заявив, що вони звільнили на прохання росіян щонайменше 20 особливо небезпечних терористів.

  • Влада ЦАР отримує підтримку від росії ще з 2017 року. Місцеві сили отримують зброю і проходять навчання під керуванням росіян. Сама «ПВК Вагнера» теж діє у ЦАР.
  • До лав «ПВК Вагнера» вербують і в російських вʼязницях. За даними ЗМІ, за два місяці з російських тюрем вже зникли 23 тисячі увʼязнених. Є свідчення, що вербуванням займається особисто власник ПВК євген пригожин.