Зеленський виступає за цінову межу на російську нафту на рівні $30 за барель

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Президент України вважає, що ціну на російську нафту слід обмежити на рівні $30 за барель.

Про це він сказав під час виступу на міжнародному симпозіумі The idea of Europe.

За його словами, цього року залежність Європи від російських енергоресурсів почала зменшуватися, а має повністю зникнути. Одним із ключових інструментів для цього Зеленський вважає обмеження російських прибутків від експорту енергоресурсів. Він підтримав пропозицію Польщі та країн Балтії.

«Щодо обмеження цін на російську нафту звучать $60—70 за барель — це, безперечно, піддавки. Більше схоже на намагання щось зобразити, ніж зробити. Я вдячний нашим балтійським і польським колегам за їхні пропозиції. Обмеження цін на рівні $30 за барель є більш слушною пропозицією», — сказав президент України.

  • 5 грудня в Євросоюзі набуде чинності ембарго на постачання майже всієї нафти з росії. Тимчасове право на постачання нафти з рф трубопроводом збережуть лише Угорщина, Словаччина і Чехія.
  • Країни «Великої сімки» пропонують встановити цінову межу для російської нафти на рівні $65―70 за барель. Цю пропозицію обговорюють в Євросоюзі.
  • Агентство Reuters із посиланням на власні джерела писало, що представники країн-членів ЄС 23 листопада не змогли домовитися про введення цінової межі на російську нафту.