Компанія Baykar випробувала новий реактивний ударний безпілотник. Він здатний до «агресивного маневрування»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Турецький виробник бойових безпілотників Baykar випробував прототип ударного реактивного дрона Bayraktar Kızılelma («Червоне яблуко»).

Відео опублікував технічний директор Baykar Teknoloji Сельчук Байрактар, а деталі пише турецьке видання Anadolu.

Випробування без страхувальних тросів пройшли успішно.

Kızılelma позиціонується як палубний надзвуковий безпілотник з турбореактивним двигуном. Він може нести 1 500 кг корисного навантаження (озброєння, пристрої тощо). Його заявлена максимальна швидкість — 900 км/год. Дальність польоту — 930 км, а робоча висота 10 668 м. У повітрі він може працювати пʼять годин. Перший політ Kızılelma має відбутись у 2023 році.

Розробники заявляють, що Kızılelma може приземлятися та злітати на кораблях з короткими злітно-посадковими смугами — наприклад, з палуби легкого авіаносця. За даними Baykar, безпілотник успішно подолає найскладніші завдання завдяки низькому радіолокаційному сліду, а також зможе вести бій «повітря — повітря» подібно до пілотованих бойових літаків з агресивними маневрами.

  • Раніше повідомлялося, що Kızılelma буде оснащений українськими двигунами: у 2021 році Baykar Makina замовила у державного підприємства «Івченко-Прогрес» реактивні двигуни АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ. Крім цього, ці безпілотники будуються під флагманський десантний корабель TCG Anadolu (ще будується), який має стати першою у світі авіаматкою для дронів.