Нардепу Михайлу Волинцю повідомили про підозру в недостовірному декларуванні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Народному депутату від «Батьківщини» Михайлу Волинцю вручили повідомлення про підозру в недостовірному декларуванні.

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру «чинному народному депутату України», але не розкриває його особу. Проєкт «Схеми» з посиланням на джерела в НАБУ пише, що йдеться саме про Волинця, який був фігурантом їхнього розслідування.

Підозру Волинцю вручили в рамках провадження про недостовірне декларування майна за 2020 рік. За даними правоохоронців, він не вніс до декларації дані про доходи й автівку близької людини, а також не задекларував користування позашляховиком, власником якого є його син. Загальна вартість невідображених активів у декларації становить 1,79 мільйона гривень.

НАБУ прямо каже, що розслідування розпочато за матеріалами програми журналістських розслідувань «Схеми».

«Схеми» ж пишуть, що нардеп не відобразив у декларації позашляховик Toyota Highlander.

Стаття, за якою депутату вручили підозру, — ч. 1. ст. 366-2 КК України (умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації). Максимальна санкція — обмеження волі на строк до 2 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

  • У січні цього року Нацагентство із запобігання корупції підтвердило, що Волинець не задекларував користування позашляховиком Toyota Highlander, який з вересня 2019 року оформлений на його сина Андрія.
  • 21 квітня 2021 року журналісти «Радіо Свобода» провели розслідування і встановили, що Михайло Волинець продав свою двокімнатну квартиру в Києві на Подолі за 4 мільйони гривень і придбав трикімнатну квартиру в елітній новобудові на Печерську за понад 7,5 мільйона гривень. На додачу депутат оформив на себе два паркомісця. Різницю у 3,5 мільйона гривень Волинець пояснив заощадженнями, а також внеском співмешканки. У його декларації вказані значно менші доходи.
  • У жовтні Вищий антикорупційний суд вирішив не конфіскувати квартиру Волинця.