Складні часи для херсонців та які країни виграли від російського вторгнення. Провідні видання світу про війну 14 листопада

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Радість херсонців через звільнення міста від російської окупації заступив прагматизм: як вижити в місті без електрики й водопостачання, особливо в наступні холодні місяці. Про цю переміну йдеться в сюжеті британського телеканалу Sky News. Журналісти фіксують черги за водою з вантажівок та натовп довкола генератора: волонтери заряджають людям смартфони. Видання спілкується з однією з жінок у натовпі ― Лізою, яка чекала своєї черги близько трьох годин. Вона зізнається, що передчуває складні часи, однак вони її не лякають. «Можуть бути обстріли з лівого берега Херсонщини ― нас попереджали про це. Хто має можливість, шукатиме укриття, чи бодай ховатимемося за двома стінами в оселях», ― каже вона. Також із журналістами починають спілкуватися жертви місцевих воєнних злочинів росіян. Одного з місцевих підприємців, Валерія, били в місцевій тюрмі за те, що він відмовився передати окупантам вантажівки свого підприємства. Ув’язнивши бізнесмена, російські військові зайшли в офіс його компанії. Вони лише не здогадувались, що камери спостереження все записують. Валерій гортає на телефоні галерею фотографій: ось вони грабують майно, ось для чогось розбивають комп’ютери, ось випорожнюються просто в робочих приміщеннях. Говорячи про прихід українських військових, Валерій не стримує сліз.

Українську війну треба закінчити добре, запевняє в однойменній колонці на The Hill генерал-лейтенант армії США у відставці, старший науковий співробітник Інституту дослідження війни Джеймс Дубік. Що він має на увазі під добрим закінченням? Щоб умови майбутнього миру нівелювали причини, через які війна почалася ― тобто, не дали росії нападати на іншу державу, зокрема Україну, вимагаючи від неї покори. Дубік сприймає цю війну не як закамуфльоване протистояння глобальних сил, як це позиціонують у росії чи в популістських колах на Заході, а як захист невинної жертви від нападника. І ця жертва ― тобто Україна ― може робити все, що захоче для свого захисту, а інші країни мають повне право їй у цьому допомагати. І будь-які складніші надбудови в цій ситуації, переконаний Дубік, зводяться до цього досить простого протистояння. Чи завершиться ця війна переговорами? Так. Чи варто йти на них зараз? Дубік упевнений, що ні: благання кремля про переговори означають лише, що путін прагне віддихатись після раунду поразок. Поки можна бити ослаблених росіян далі, військовий впевнений, що треба бити. А вигнавши їх щонайменше з півдня України, можна буде замислитись і про переговори. Якщо ж піддатись на натяки кремля зараз ― «є ризик, що агресивність росії буде винагороджена, спроби путіна підкорити собі Україну залишаться можливими й надалі, а глобальний принцип недопущення агресії щодо інших держав мало що важитиме», підсумовує автор.

Про країни, які виграли від російсько-української війни, говорить у матеріалі канадський мовник CBC. Наперед підкреслюючи, що вигоду цим країнам принесло не так їхнє поводження, як географічне положення. Наприклад, Об’єднані Арабські Емірати стали місцем, куди тепер стікаються кошти російських багатіїв. А іноді й майно ― як наприклад, яхти, яким в інших країнах може загрожувати арешт. ОАЕ не запроваджували санкцій проти росіян чи російського капіталу ― у підсумку, громадяни рф стали найактивнішими покупцями нерухомості в Еміратах серед іноземців. Свідченням активних неформальних відносин між країнами є те, що авіакомпанія Emirates виконує рейс Москва ― Дубаї 17 разів на тиждень. Також у виграші від війни опинилася Туреччина. Обравши собі роль посередника між воюючими сторонами, вона не припиняє взаємодію ні з Україною, ні з росією ― у тому числі торгову. За підсумками перших 9 місяців 2022 року товарообіг між Туреччиною та рф становить $47 мільярдів ― удвічі більше, ніж попереднього року. Також турки отримують додаткові доходи від російських відпочивальників, адже на тлі складнощів із поїздками до Європи Туреччина стала ще популярнішим туристичним напрямком. Інші вигодоотримувачі в цій війні, пише CBC ― це Венесуела та Саудівська Аравія, які заробляють на високих цінах на пальне. Заробляють не лише гроші, а й геополітичну вагу. Оскільки світ намагається зробити росію ізгоєм і на енергетичному ринку, світові лідери активізували контакти з офіційним Каракасом та Ер-Ріядом. Нелегітимність переобрання президентом Венесуели Ніколаса Мадуро та злочини саудитів, на кшталт убивства журналіста Джамаля Хашоггі, відійшли на другий план.

Щодня без вихідних ми шукаємо найцікавіші матеріали про війну та розповідаємо про них. Ваша підтримка надихає нас робити це й далі. Допомогти «Бабелю»: 🔸 у гривні🔸 у криптовалюті🔸 Patreon🔸 PayPal: [email protected]