«Укрнафта» заявила про блокування центрального офісу озброєними людьми. На місце прибули працівники СБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Нафтовидобувна компанія «Укрнафта» заявляє, що її центральний офіс заблокували невідомі озброєні люди.

Про це заявила пресслужба компанії.

«Починаючи з 20:00 08.11.2022 роботу центрального офісу ПАТ «Укрнафта» було заблоковано озброєними людьми. Сьогодні вранці співробітників і керівників компанії не допустили на робочі місця. На підприємстві стурбовані ситуацією, що склалася», — зазначено в заяві.

У компанії кажуть, що представники акціонерів НАК «Нафтогаз» і Міноборони України не надали документів щодо роботи компанії в новому форматі або рішення суду, що санкціонує проведення силових дій.

Міністерство оборони та компанія «Нафтогаз», якій належать 50% + одна акція «Укрнафти», поки не коментували цю заяву.

Тим часом СБУ повідомила, що направила бійців до обʼєктів «Укрнафти». За повідомленням спецслужби, її працівники «здійснюють превентивні заходи, щоб не допустити дестабілізації роботи одного з найбільших нафтопереробних заводів України та забезпечити його передачу до держвласності в робочому стані».

Разом із працівниками СБУ прибули співробітники Бюро економічної безпеки. Вони перевіряють інформацію про багатомільйонні ухилення від сплати акцизного збору за 2022 рік. Окремо перевіряють можливі порушення для збільшення прибутку від виготовлення пального. Менеджменту компанію готують підозри через ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 КК).

  • 7 листопада за підсумками засідання Ставки верховного головнокомандувача акції компаній «Укрнафта», «Укртатнафта», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ» і «Мотор Січ» були примусово відчужені у власність держави.
  • Ці підприємства повʼязані з бізнесменами Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вʼячеславом Богуслаєвим і Костянтином Григоришиним. Чи отримають вони компенсації — поки невідомо, проте в рішенні Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку є пункт про порядок компенсації.
  • Видання «Forbes Україна» підрахувало, що вартість активів, які перейшли до держави після відчуження стратегічних підприємств, сягає $956,5 мільйона.