Держатомрегулювання України ініціює позбавлення росії прав в МАГАТЕ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державна інспекція ядерного регулювання України ініціює позбавлення росії прав та привілеїв у Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це повідомляється на сайті інспекції.

Голова Держатомрегулювання Олег Коріков запропонував міжнародним партнерам розробити консолідовану позицію щодо виключення росії та винести її на розгляд Ради управляючих, а також скликати позачергову Генеральну конференцію агентства. Він пояснив це тим, що попри резолюції та постійне перебування експертів МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, росія продовжує тиснути й впливати на персонал станції та незаконно втручатися в технологічний процес.

«Росія продовжує спроби присвоїти ядерні установки та ядерний матеріал України, ігноруючи рішення, резолюції та визнання міжнародними організаціями [...] того беззаперечного факту, що Запорізька АЕС є українською атомною станцією, а єдиною законною організацією, що може експлуатувати станцію, є ДП НАЕК «Енергоатом», — заявили в Держатомрегулюванні.

  • У жовтні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі провів зустрічі з російською та українською сторонами щодо створення навколо ЗАЕС зони безпеки. У росії заявили, що не проти безпекової зони навколо Запорізької АЕС, але війська звідти виводити не збираються.
  • 2 листопада Запорізька атомна електростанція знову була повністю знеструмлена через російські обстріли. В «Енергоатомі» заявили, що обстріли та пошкодження ліній є черговою спробою загарбників перепідключити станцію до російської енергосистеми.