Запорізька АЕС знову знеструмлена через обстріли. Окупанти спробують підʼєднати станцію до Криму та Донбасу

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Запорізька атомна електростанція знову повністю знеструмлена через російські обстріли. У режимі повної відсутності електрики пального для дизель-генераторів вистачить на 15 діб.

Про це повідомили у компанії «Енергоатом».

Обстріли 2 листопада пошкодили дві останні високовольтні лінії звʼязку ЗАЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включились усі 20 дизель-генераторів.

Наразі схему живлення власних потреб ЗАЕС оптимізували, працюють 9 дизель-генераторів. Пʼятий та шостий енергоблоки, які були в гарячому стані, переводять в холодний стан.

У «Енергоатомі» вважають, що обстріли та пошкодження ліній є черговою спробою загарбників перепідключити станцію до російської енергосистеми. «Найближчим часом вони намагатимуться відремонтувати та підключити лінії звʼязку ЗАЕС у напрямку тимчасово окупованих Криму та Донбасу», — заявили у компанії.

  • У жовтні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі провів зустрічі з російською і українською сторонами щодо створення навколо ЗАЕС зони безпеки. У росії заявили, що не проти безпекової зони навколо Запорізької АЕС, але війська виводити не збираються.