Іспанія відправила Україні системи ППО Hawk

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Новий пакет військової допомоги від Іспанії, куди увійшли системи протиповітряної оборони Hawk, уже їде до України.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом.

«Ми довго працювали над тим, щоб Україна якнайшвидше отримала новий пакет військової допомоги з Іспанії. І я дуже радий, що новий пакет є, він уже на шляху до України, і найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність», — сказав Кулеба.

Ідеться про батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide і ракети до ЗРК, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати, снаряди до них та інше військове обладнання.

За його словами, рішення Іспанії передати Україні системи Hawk стало сигналом для інших країн, тому згодом ЗСУ отримають ще більше таких систем.

  • MIM-23 HAWK — це американська зенітна ракета середнього радіуса дії, яка перебувала на озброєнні Штатів з 1960 до 1994 року. Ракету кілька разів вдосконалювали, вона має осколкову боєголовку вагою 54 кілограми та напівактивне радарне наведення. Дальність польоту ракети — 20 кілометрів. Головною перевагою Hawk називають кількість — загалом було виготовлено понад 40 тисяч таких ракет.