Експремʼєр Італії Сільвіо Берлусконі звинуватив Володимира Зеленського у війні в Україні

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Колишній премʼєр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі розкритикував президента України Володимира Зеленського та звинуватив у війні українську владу.

Про це свідчить аудіозапис, опублікований італійським виданням LaPresse.

На ньому Берлусконі розповідає, як, на його думку, почалася війна в Україні.

«Це було так: у 2014 році в Мінську була підписана угода між Україною та двома новоутвореними республіками Донбасу про мирну угоду без нападу однієї на іншу. Україна відкидає цей договір до біса через рік і починає атакувати кордони двох республік. Дві республіки зазнають втрат серед військових — як мені кажуть, до 5—7 тисяч загиблих», — сказав експремʼєр Італії.

Далі, як вважає Берлусконі, прийшов Зеленський і «потроїв атаки на дві республіки», що змусило їх звернутися по допомогу до путіна.

«У розпачі обидві республіки [...] відправляють делегацію до Москви [...] і нарешті вдається поговорити з путіним. Вони кажуть: “Володимире, ми не знаємо, що робити, ти захищаєш нас”».

За словами Берлусконі, путін пручався, зазнавав сильного тиску з боку усієї росії та все ж таки вирішив розпочати «спецоперацію».

«Він увійшов в Україну і зіткнувся з непередбачуваною ситуацією опору з боку українців, які на третій день почали отримувати гроші та зброю від Заходу. І війна замість двотижневої операції стала війною двохсот років. Ось така ситуація з війною в Україні», — зазначив колишній італійський премʼєр.

Він додав, що не знає, як путін і Зеленський можуть сісти за стіл переговорів.

«Тому що немає можливого шляху. Зеленський, на мою думку, [...] забудьте про це, я не можу сказати», — підсумував Берлусконі.

«Сьогодні, на жаль, у західному світі немає лідерів, їх немає в Європі та Сполучених Штатах Америки. Я не кажу вам те, що знаю, але справжніх лідерів немає. Я змушую вас посміхатися? Єдиний справжній лідер — це я», — додав він.

Після оприлюднення аудіозапису Берлусконі зателефонував журналістам і сказав, що «записані слова мають бути оформлені в більш широкому контексті».

На слова Берлусконі відреагувала очільниця партії «Брати Італії» Джорджа Мелоні, чия політсила у складі коаліції здобула перемогу на нещодавніх виборах. Очікується, що вже найближчим часом вона стане новим премʼєр-міністром країни.

«Я маю намір очолити уряд із чіткою та недвозначною зовнішньополітичною лінією. Італія має повне право з високо піднятою головою бути частиною Європи та Атлантичного альянсу. Будь-хто, хто не погоджується з цим наріжним каменем, не зможе бути частиною уряду. Італія з нами в уряді ніколи не буде слабкою ланкою Заходу, ненадійною нацією, яка так до вподоби багатьом нашим недоброзичливцям», — зазначила Мелоні.

  • На початку вересня колишній премʼєр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що міг би виступити посередником у переговорах між Україною та росією. Другим посередником, на його думку, могла б стати ексканцлер Німеччини Ангела Меркель.
  • Партія Джорджі Мелоні «Брати Італії» має отримати найбільшу частку голосів у коаліції, до якої входять ультраправа «Ліга» на чолі з Маттео Сальвіні та Forza Italia на чолі із Сільвіо Берлусконі. Після перемоги на виборах глава «Братів Італії» запевнила українського президента в подальшій підтримці з боку Риму.