Глава МАГАТЕ незабаром знову приїде в Україну та росію, щоб домовитись про безпекову зону для Запорізької АЕС

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі планує «незабаром» повернутися в Україну та росію для продовження переговорів про безпекову ситуацію довкола Запорізької АЕС.

Про це він заявив у коментарі агенції Reuters.

«Є ймовірність, що я повернуся в Україну і росію, це, власне, те, про що ми принципово домовилися. На даний момент ми продовжуємо консультації, спрямовані на встановлення зони безпеки. Це передбачає взаємодію, коли я отримую відповіді та реакцію з обох сторін. Я шукаю нові шляхи просування вперед, для цього в якийсь момент, ймовірно, дуже скоро мені доведеться повернутися», — сказав він.

  • На початку жовтня глава МАГАТЕ відвідав Київ та москву через ситуацію з окупованою Запорізькою АЕС. Після цього Рафаель Гроссі заявив про прогрес у цьому питанні. Проте вже після цих візитів знову виникли проблеми з енергопостачанням на ЗАЕС.
  • Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС Енергодар перебувають під окупацією російських військ. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС, як це пропонують в ООН.