У Латвії стартують військові навчання НАТО з ракетними системами HIMARS

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Латвії на території авіаційної бази Національних збройних сил 26 та 27 вересня пройдуть військові навчання країн-членів НАТО та країн-партнерів.

Про це повідомляє LSM.

На цих навчаннях планують відпрацювати перехоплення літаків, втрату радіозв’язку, управління літаками та підтримку авіації союзників у надзвичайних ситуаціях на землі та в повітрі.

«Цього року також планується залучити іспанський підрозділ NASAMS, який розташований на авіаційній базі Лієлварде, щоб провести навчання з протиповітряного захисту», — сказав офіцер з планування навчання ВПС Латвії, капітан Матіс Студентс.

У навчаннях також братимуть участь американські ракетні системи HIMARS. У латвійському Міноборони повідомили, що 26 вересня вони працюватимуть на аеродромах «Лієпая» та «Спілве».

Сили спеціальних операцій США в Європі проведуть навчання з посадки літака MC-130J Commando II та продемоснтрують швидке розгортання та підготовку HIMARS.

За тренуваннями HIMARS на аеродромі «Спілве» спостерігатимуть міністр оборони Артіс Пабрікс, генерал-командувач Національних збройних сил Леонід Калниньш та посол США в Латвії Джон Карвайл.

Після приземлення в аеропорту «Лієпая» ракетні системи перевезуть на військову базу Шкеде для відпрацювання цільових пострілів у Балтійському морі в зоні Латвії.

  • Кожна установка HIMARS випускає шість високоточних ракет дальністю до 80 кілометрів. Це дозволяє завдавати ударів по російських командних пунктах, складах із боєприпасами та пальним, а також по скупченнях військ у тилу. Екіпажі працюють усередині броньованої кабіни. І вони швидкі: за дві-три хвилини після паркування можуть запускати ракети та знову рухатися уже через 20 секунд після пострілу. Кожна ракета HIMARS коштує $155 тисяч.