МАГАТЕ планує збільшити кількість своїх спостерігачів на Запорізькій АЕС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) планує збільшити кількість своїх спостерігачів на окупованій Запорізькій АЕС. Після першої місії на ЗАЕС там лишилися кілька людей.

Про це розповів премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, пише пресслужба уряду.

«Своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи. Безпека наших ядерних обʼєктів — це один із ключових викликів для всіх у світі. Це питання в ООН ми обговорювали з президентом Франції, премʼєрами Японії та Нової Зеландії, головами МЗС Великої Британії, Німеччини та Індії, із керівництвом ЄС, а також з головою МАГАТЕ, паном Гроссі. Усі розуміють важливість демілітаризації ЗАЕС і безпечної роботи обʼєкта. Як один із кроків у цьому напрямку МАГАТЕ планує збільшити свою місію на станції», — підкреслив він.

За його словами, Україна наразі працює над організацією міжнародних місій ООН і Євросоюзу на Запорізьку АЕС. Також українська сторона наполягає на виведенні російських військ із ЗАЕС та Енергодару, щоб створити 30-кілометрову зону безпеки.

  • 1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію. Голова агентства Рафаель Гроссі розповів, що на станції залишаються шестеро співробітників МАГАТЕ. Делегація агентства «побачила все, що хотіла побачити в першу чергу». Гроссі заявив, що бачив «залишки снарядів на будівлях — це означає, що фізична цілісність обʼєктів була порушена». Однак переважна більшість систем захисту та безпеки на станції працюють у «відносно доброму стані».
  • 5 вересня чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції, два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.