Україна не може розслідувати російські злочини проти людяності, адже вони досі не прописані у Кримінальному кодексі

Автори:
Оксана Коваленко, Ангеліна Шеремет
Дата:

Правоохоронні органи України не мають можливості розслідувати злочини проти людяності, скоєні росією, оскільки вони досі не прописані у Кримінальному кодексі.

Про це «Бабелю» повідомила директор департаменту взаємодії з Нацполіцією Вікторія Мозгова на полях конференції «Відповідальність росії за злочини в Україні: інституції, процедури та роль юристів. МКС і міжнародний спецтрибунал».

«На жаль, Україна ніколи не думала, що на її території можуть вчинятися такі злочини. І на сьогодні це проблема, бо ми бачимо, як вчиняються такі злочини, але ми не можемо їх розслідувати», — розповіла Вікторія Мозгова.

Так, за її словами і відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, Україна може збирати докази лише щодо фактів, які передбачені у Кримінальному кодексі. Тобто правоохоронці фіксують такі злочини, але розслідувати їх не можуть.

Крім того, у Кримінальному кодексі недостатньо чітко виписані воєнні злочини, і щоб їх правильно кваліфікувати, слідчий має користуватися різноманітними міжнародними документами та конвенціями — «і слідчим дуже важко кваліфікувати такі міжнародні злочини».

Верховна Рада раніше проголосувала за законопроєкт № 01602689, який вносив у Кримінальний кодекс злочини проти людяності та чітко визначав воєнні злочини, але він не набув чинності. Наразі в парламенті є ще один проєкт закону — № 7290, який вводить поняття злочинів проти людяності та прописує воєнні злочини. У МВС сподіваються, що за проєкт проголосують і він набуде чинності.