Axios: Україна просить Ізраїль поділитися розвідданими про співпрацю росіян з Іраном

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Україна попросила Ізраїль поділитися будь-якими розвідувальними даними про співпрацю росії та Ірану. Останнім часом на фронті росіяни активно використовують іранські дрони-камікадзе, які створюють серйозні проблеми для української армії.

Про це пише Axios.

Ізраїльська дипломат Симона Гальперін, яка займається справами росії та України, відвідала Київ разом із послом Ізраїлю 7 вересня. Вони зустрілися зі спецпредставником України на Близькому Сході Максимом Субхом.

Субх сказав, що Україна хоче створити «діалоговий канал» з Ізраїлем з питань Близького Сходу, щоб обмінюватися інформацією та розвідданими й координувати позиції. Він додав, що це особливо важливо у звʼязку зі зростанням військової співпраці між Іраном та росією. Український дипломат наголосив, що Україна виступає проти скасування санкцій щодо Ірану в разі підписання ядерної угоди, заявивши, що це дозволить розширити військову співпрацю між Тегераном і москвою.

Також Субх сказав ізраїльським дипломатам, що Україна очікує, що Ізраїль займе набагато чіткішу позицію щодо російської агресії та недвозначно підтримає Україну, чого Ізраїль уникає через свої відносини з росією. Він заявив, що його країна хоче, аби Ізраїль надав військову допомогу, прямо чи опосередковано через треті сторони, і приєднався до міжнародних санкцій проти москви, включно із санкціями проти окремих осіб.

Високопоставлений український чиновник підтвердив, що Гальперін зустрічалася із Субхом, який попросив розвіддані про участь Ірану у війні — переважно про іранські безпілотники.

«Ізраїльтяни надали нам деяку інформацію, але нам потрібно набагато більше», — сказав посадовець.

  • 11 липня у США повідомили, що Іран найближчим часом надасть росії «до кількох сотень дронів» і навчатиме російських військових користуватися ними. Росія хотіла отримати безпілотники для війни проти України на тлі значних втрат. Іран після цього заявив, що не продавав росії військову техніку від початку повномасштабного вторгнення на територію України та виступає проти подальшої ескалації бойових дій.
  • 16 липня CNN повідомив, що делегація росії двічі відвідувала Іран для огляду ударних безпілотників Shahed-191 і Shahed-129, які здатні нести ракети. CNN опублікував супутниковий знімок, зроблений у день візиту росіян.