Премʼєр-міністр Денис Шмигаль розповів деталі справи із російським шпигуном в уряді, який передавав інформацію фсб

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль розповів деталі викриття російського шпигуна в секретаріаті уряду, якого вже відправили до вʼязниці. Чоловік працював заступником керівника секретного відділу і три роки передавав інформацію фсб.

Про це Шмигаль розповів на пресконференції 14 вересня, цитує Інтерфакс.

«Наприкінці серпня його засудили до 12 років позбавлення волі, з конфіскацією майна та відшкодуванням усіх витрат на проживання у СІЗО. Це гідна «нагорода» за те, що ця людина наробила. Він працював заступником керівника секретного відділу та мав доступ до секретних документів. Протягом трьох років співпрацював з російською фсб, зливав їм матеріали, але СБУ вчасно виявила його діяльність», — розповів Шмигаль.

Чоловіка затримали на початку війни. Він передавав фсб різні секретні матеріали, але оскільки СБУ виявила його завчасно, то досить тривалий період відбувалася спецоперація, коли йому передавали інформацію з дезінформацією — «через нього відбувалися вкиди росіянам».

Зловмисник був не один, це була ціла мережа, один із підозрюваних встиг утекти за кордон як біженець, і нині його намагаються повернути до країни. Інші шпигуни пішли на угоду зі слідством, їх засудять до легших термінів.

  • Це не перший шпигун в уряді, якого відправили до вʼязниці. У серпні 2022 року Шевченківський районний суд Києва засудив до 12 років позбавлення волі завідувача відділу Секретаріату Кабміну, який шпигував на фсб рф.