Уряд схвалив проєкт Державного бюджету на 2023 рік. Що він передбачає?

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Кабінет міністрів України схвалив проєкт Державного бюджету на 2023 рік.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За попередньою інформацією, доходи бюджету становитимуть 1,28 трильйона гривень, а видатки — 2,57 трильйона гривень. Дефіцит бюджету очікують на рівні 1,29 трильйона за рік.

Прогнозований ВВП на 2023 рік заклали на рівні 6 371,3 мільярда гривень. У проєкті бюджету очікують зростання економіки на 4,6% у реальному вираженні. Інфляція +30%.

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум не зміняться. Вони становитимуть відповідно 6 700 грн та 2 589 грн.

На потреби безпеки та оборони виділили 1 006 мільярдів гривень. На соціальних захист і соцзабезпечення піде 408,9 мільярда гривень. На підтримку ветеранів війни заклали 6,8 мільярда гривень, а на освіту — 155 мільярдів гривень.

На медицину виділили 175,7 мільярда гривень. На території, які зазнали впливу збройної агресії росії, витратять 23,9 мільярда гривень, для ліквідації наслідків виділили 19,4 мільярда гривень.

Також, за даними Железняка, влада скоротила видатки на утримання органів влади (сектора безпеки і оборони) на 11,6 мільярда гривень.

«Завтра чекаємо на реєстрацію у парламенті, і починається бюджетний процес, а саме: надання пропозицій нардепів до 1 жовтня та голосування у першому читанні до 20 жовтня», — зазначив нардеп.

  • Раніше президент України Володимир Зеленський провів нараду з головою уряду, міністром фінансів, профільним заступником керівника ОП щодо проєкту бюджету на наступний рік. Президент анонсував, що на безпеку й оборону у 2023 році витратять понад трильйон гривень. Крім того, уряд мав представити програму скорочення видатків на держпідприємства, на апарат та на інші інституції, які не відповідають потребам теперішнього часу.