Bloomberg: Дохід росії від продажу палива впав до 14-місячного мінімуму

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У серпні енергетичні доходи росії скоротилися до найнижчого рівня за 14 місяців.

Про це пише Bloomberg.

У виданні зазначають, що санкції Заходу через війну рф проти України спонукали кремль продавати нафту за зниженими цінами на азіатських ринках, втрачаючи вигоду від збільшення світових цін на енергоносії.

Згідно з даними міністерства фінансів росії, нафтогазові доходи рф, які становлять понад третину національного бюджету, минулого місяця впали до 671,9 млрд рублів ($11,1 млрд). Це найнижчий показник з червня 2021 року і майже на 13% менше, ніж у липні. У порівнянні з минулим роком енергетичний дохід росії знизився на 3,4%, хоча ціни на нафту марки Urals зросли майже на 10%.

  • Під час саміту «Великої сімки» США разом із союзниками обговорювали способи знизити ціну на російську нафту на світовому ринку. Вони хочуть бачити її на рівні $40—60 за барель, що серйозно вдарить по російських доходах.
  • На фоні війни від російського палива відмовилися США та ЄС, але поетапно. У ЄС виділили пів року, щоб відмовитися від нафти, і до восьми місяців на відмову від нафтопродуктів. Поставки нафти трубопроводами під санкції не потрапили.