Відтепер через портал «Дія» можна зареєструватися в кандидати на усиновлення дитини

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Відсьогодні на порталі «Дія» запрацювала нова послуга у сфері усиновлення — можна буде зареєструватись кандидатом. Тепер українці, які хочуть усиновити дитину, можуть подати заяву онлайн.

Про це Міністерство цифрової трансформації повідомило 9 вересня.

«Зараз ми працюємо над цифровізацією сфери усиновлення в Україні. Перший етап — заяву про консультацію щодо усиновлення в «Дії» — ми успішно пройшли. Тепер робимо наступний крок — цифровізували реєстрацію кандидатом. Раніше ця послуга була доступною тільки офлайн. Українці, які хочуть усиновити дитину, повинні були збирати багато паперових документів і стояти в чергах. У «Дії» цю послугу можна буде отримати просто та зручно, без зайвої бюрократії», — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як подати заяву про усиновлення дитини:

  • зареєструватись або авторизуватись на порталі «Дія»;
  • обрати послугу у списку;
  • заповнити базові дані про шлюб і чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік тощо;
  • дочекатись отримання даних із реєстрів — близько 15 хвилин;
  • продовжити заповнювати заяву: завантажити потрібні документи, перелік яких визначається за заповненими відомостями та отриманими з реєстрів даними;
  • підписати заяву електронним підписом та надіслати її на опрацювання.

Подання заяви триває не більше ніж 30 хвилин, а сама послуга безоплатна. Пʼять робочих днів служба у справах дітей перевірятиме заяву. Після схвалення заяви співробітник служби обстежить житло, щоб зрозуміти, чи можна в ньому жити дитині. Якщо все добре, то потенційних батьків, які хочуть усиновити дитину, направлять на навчання, щоб їх зареєстрували кандидатами.