США отримали ордер на арешт літака російської компанії «Лукойл». Його вартість $45 мільйонів

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Сполучені Штати Америки отримали ордер на арешт літака Boeing 737-7EM, який належить російській транснаціональній нафтогазовій корпорації «Лукойл».

Про це повідомляють у Міністерстві юстиції США.

Цей літак здійснював рейси в росію та з неї та порушував санкції Міністерства торгівлі США проти рф. Ордер видав окружний суд США Південного округу штату Техас.

Востаннє цей Boeing літав у США в березні 2019 року. Він віз із-за кордону посадовців з «Лукойлу», зокрема російського олігарха — тодішнього президента і гендиректора Вагіта Алекперова. У Міністерстві юстиції США вважають, що Boeing зараз перебуває у росії. Літак коштує приблизно $45 мільйонів.

  • У вересні 2014 року США ввели санкції проти російської компанії «Лукойл».
  • Після вторгнення військ росії в Україну 24 лютого Євросоюз закрив небо для російських літаків, заборонив постачати запчастини для них, техобслуговування, підтримку та страхування, а також зобовʼязав лізингові фірми повернути літаки, які були в оренді у російських перевізників. США теж наклали санкції на авіасектор рф.
  • У липні стало відомо, що авіакомпанії росії відмовляються повертати 435 літаків та авіазапчастини, які вони орендували в іноземних компаній. Ці літаки коштують мільярди доларів, тож лізингові компанії вже подали страхові претензії на суму $10 мільярдів.
  • Reuters із посиланням на джерела писало, що російські авіакомпанії, зокрема державна компанія «Аерофлот», розбирають літаки, щоб отримати запчастини, які вони більше не можуть купувати за кордоном через західні санкції.