Мер Одеси Труханов виступає проти знесення памʼятника Катерині II. Ще він говорив про домовленості з росією, але згодом виправився

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міський голова Одеси Геннадій Труханов заявив, що він проти знесення памʼятника Катерині II. А ще він сказав, що у війні проти росії Україні треба домовлятися, шукати компроміси та уникати конфронтації.

Про це мер Одеси розповів в інтервʼю італійському виданню Corriere della Sera.

«Я проти знесення статуй. Навіть якщо ми руйнуємо памʼятники, історія не змінюється. Знаю, що зібрано петицію з 25 тисячами підписів, але я чекаю. З такою логікою мені також прибрати памʼятник Пушкіну чи Гагаріну? Це не має сенсу», — сказав Труханов журналістам.

На його думку, президент росії путін не відмовився від планів захоплення Одеси.

«Так, він спробує ще: він одержимий нашим містом. Він не хоче його бомбити, як Харків, він вимагає його цілим. Ні, я не песиміст, я думаю, що в підсумку ми переможемо. Але війна залишається довгою, важкою. Наш наступ на Херсон розвивається повільно, і путін продовжує сподіватися на оточення Одеси з півночі для зʼєднання з Придністровʼям і фронтальний удар Чорноморського флоту з півдня», — зазначив Труханов.

Також міський голова Одеси вважає, що путін цілком може застосувати ядерну бомбу.

«Якщо його загнати в кут, він міг би навіть запустити атомну бомбу, я сподіваюся, що його генерали завадять цьому», — сказав мер.

Труханов також зазначив, що Україні в цій війні потрібно йти шляхом переговорів та уникати прямої конфронтації.

«Я вважаю, що важливо діяти політично, адже на кону життя мільйонів людей. Я не хочу, щоб мене неправильно зрозуміли. Очевидно, я мрію повернутися до наших кордонів 1991 року, але треба крок за кроком домовлятися, поступово шукати компроміси, уникати конфронтації», — наголосив Труханов.

Згодом Геннадій Труханов на своїй сторінці у Facebook пояснив, що він мав на увазі:

«Вимушений коротко повторити ті ж слова, які я говорю з 24 лютого: окупанти мають бути вигнані з усієї території нашої країни. Ми будемо боротись до нашої остаточної Перемоги. Усі переговори — після того, як росіяни покинуть нашу землю», — написав Труханов.

  • 12 липня петиція під назвою «В Одесі замінити памʼятник Катерині ІІ на памʼятник американському актору Біллі Геррінґтону» набрала 25 тисяч підписів. Відповідно до законодавства після цього протягом 3 місяців від дня оприлюднення її мав розглянути президент.
  • 13 липня ще одна петиція на сайті президента про знесення памʼятника російській імператриці Катерині ІІ в Одесі набрала 25 тисяч голосів.
  • 1 серпня президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про заміну в Одесі памʼятника російській імператриці Катерині ІІ на памʼятник американському гею-порноактору Біллі Геррінґтону. Він звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання.