Гібралтар повернув собі статус міста. Його присвоїла королева Єлизавета на честь ювілею

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Британська заморська територія Гібралтар через 180 років повернула собі статус міста. Його присвоїла королева Єлизавета на честь ювілею коронації.

Про це пише BBC.

Гібралтар раніше вже мав статус міста — він отримав його 1842 року указом королеви Вікторії. Але потім чомусь цей статус зник.

Премʼєр Великої Британії Борис Джонсон назвав це «великою нагородою» і підкреслив, що статус міста для Гібралтару підкреслює його «багату історію та динамізм».

На честь ювілею заявки для отримання статусу міста подали 39 населених пунктів, і вісім із них отримали його. Сім розташовані на території Великої Британії, а восьмий — Стенлі — на Фолклендських островах. Гібралтар отримав статус міста додатково.

Статус міста часто асоціюється з наявністю собору, університету чи численного населення, але немає встановлених правил для його надання — він присуджується монархом за порадою міністрів. Набуття цього статусу майже ні на що не впливає, хоча часто може сприяти розвитку спільнот через появу на картах і є джерелом гордості для жителів.

Гібралтар є британською заморською територією з 1713 року, коли його було передано Великій Британії за мирним договором, підписаним після війни з Іспанією. Попри це, в Іспанії досі точаться суперечки з британцями за юридичний статус Гібралтару та прав на нього.