Координаторка ООН після атаки рф на Чаплине закликала «всі сторони» дотримуватися міжнародного права. В МЗС України відреагували

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

В МЗС України розчаровані відсутністю чіткої позиції офісу гумантарної координаторки ООН в Україні Деніз Браун щодо ракетної атаки росії на залізничну станцію в Чаплиному 24 серпня. Цей обстріл вбив 25 цивільних людей, зокрема двох дітей.

Про це написав речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

Він нагадав, що міноборони рф публічно зізналося у скоєнні цього воєнного злочину і додав, що заклики високої представниці ООН до «всіх сторін» дотримуватися міжнародного гуманітарного права виглядають відірваними від реальності.

«Розраховуємо, що структури ООН, яким ми вдячні за організацію гуманітарного реагування, зможуть скористатися присутністю в Україні, аби розібратися, яка саме сторона має дотримуватися своїх зобовʼязань за міжнародним гуманітарним правом, бомбардуючи Чаплине та інші українські міста і села», — зазначив Ніколенко.

Гуманітарна координаторка ООН по Україні Деніз Браун після ракетного удару росії по залізничній станції Чаплине в Дніпропетровській області закликала «всі сторони» дотримуватися міжнародного гуманітарного права.

«Я справді шокована ударами, які вчора вбили та поранили мирних жителів поблизу залізничної станції в Чаплиному, що центральній Україні. Діти були вбиті під час цієї атаки, і вони померли в місцях, де вони сподівалися бути у безпеці, у своїх будинках або подорожуючи зі своїми родинами. Так, вони повинні були бути в безпеці, а вони не були», — йдеться в заяві координатора.

Також вона згадала про інтенсивні обстріли прифронтових міст, зокрема Нікополя та Зеленодольська на Дніпропетровщині.

«Усі без винятку сторони повинні поважати свої зобов’язання згідно з міжнародним гуманітарним правом і постійно дбати про збереження цивільних осіб та цивільної інфраструктури, щоб вони були захищені, їхні будинки збережені, а основні послуги надавалися», — зазначила Деніз Браун.