У Південній Кореї знову зафіксували найнижчий у світі рівень народжуваності

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Південна Корея знову зафіксувала найнижчий рівень народжуваності у світі, і цей показник знизився до нового мінімуму.

Про це повідомляють BBC і The New York Times.

У 2018 році цей показник у країні вперше впав нижче ніж одна дитина на одну жінку. Зараз уряд опублікував дані, які показали, що цей показник упав з минулого року впав на три пункти — до 0,81, і це шосте зниження поспіль. Для порівняння: середній показник у найрозвиненіших країнах світу становить 1,6, зокрема у США — 1,66, у Японії — 1,37. Країни потребують не менше двох дітей на пару, щоб населення залишалося на колишньому рівні без міграції.

За словами експертів, останніми роками економічні та карʼєрні фактори були ключовими для людей, які ухвалюють рішення про дітей. Щодо показників за 2021 рік, експерти назвали вищу вартість життя, стрибок цін на житло та вплив пандемії.

На початку 1970-х жінки в Південній Кореї в середньому мали по четверо дітей. У 2020 році у країні вперше зареєстрували більше смертей, ніж народжень. Скорочення населення може призвести до величезної напруги у країні. Окрім збільшення тиску на державні витрати зі зростанням попиту на системи охорони здоровʼя та пенсії, скорочення чисельності молоді також призводить до нестачі робочої сили, що впливає на економіку.

Хоча уряду давно відомо про демографічну кризу у країні, експерти в галузі політики кажуть, що він не зміг її подолати. Уряду радять вкладати значно більше коштів у догляд за дітьми, розширювати можливості працевлаштування для молоді, робити житло доступнішим та заохочувати імміграцію. Експерти наголошують, що без широкомасштабного втручання до середини 2030-х років у Південній Кореї може виникнути серйозна нестача робочої сили, а через три чи чотири покоління населення може різко скоротитися.

  • ООН прогнозує, що вже в листопаді 2022 року населення Землі вперше в історії сягне 8 мільярдів людей. Швидкість приросту населення — найнижча з 1950-го. При цьому Індія має обійти Китай за кількістю населення вже у 2023 році.
  • На початку року повідомлялося, що в Китаї у 2021 році рівень народжуваності впав до рекордно низького — попри зусилля уряду заохотити пари заводити більше дітей перед демографічною кризою, що насувається.