У ЄС визнали виконання Україною однієї з умов для початку перемовин про членство

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Європейському Союзі визнали, що Україна виконала одну з умов для початку перемовин про членство в ЄС. Йдеться про призначення переможця конкурсу на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це в інтервʼю «Європейській правді» повідомив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Я хочу відзначити, що зараз українська влада просувається якнайшвидше саме за критеріями щодо боротьби з корупцією та втіленням судової реформи. Ви нарешті призначили голову Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП)», — зазначив він.

За його словами, умова призначити голову САП виконана. Маасікас зазначив, що Україна має прогрес і в судовій реформі, зокрема перезапуску Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

«Процес відбору нового глави НАБУ готовий до запуску. Є також позитивний розвиток у пошуку нового очільника агенції з повернення активів. Ви знаєте, що корупційний імідж України у світі був однією з проблем, з якими стикалася ваша держава. І я дуже радий, що саме у цій сфері зараз є швидкий прогрес», — підкреслив він.

  • 23 червня Україна офіційно стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Єврокомісія затвердила певні умови, які Україна має виконати для того, щоб розпочати офіційні перемовини про вступ. Україна планує виконати їх до кінця 2022 року.
  • Статус кандидата відкриває для України доступ до спеціальних фінансових фондів Євросоюзу, за рахунок яких фінансуються реформи у країнах, аби вони відповідали необхідним критеріям для повноцінного членства в ЄС.