Біля берегів Кіпру знайшли газове родовище

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Компанії TotalEnergies та Eni оголосили про виявлення великого газового родовища біля берегів Кіпру. Вони розробляють свердловину Cronos-1.

Про це пише Reuters.

Перше газове родовище біля острова було знайдене у 2011 році, його назвали Афродітою. З того часу його розробляє американська компанія Chevron.

«Попередні оцінки вказують на наявність приблизно 2,5 трильйона кубічних футів [понад 70 мільярдів кубічних метрів] газу зі значним додатковим потенціалом, який буде досліджено за допомогою подальшої розвідувальної свердловини в цьому районі», — йдеться в заяві Eni щодо останнього відкриття.

Це вже третя морська знахідка газу у водах біля Кіпру, і всі вони ще не освоєні. Для ЄС це важливо, оскільки зараз там активно шукають альтернативні шляхи постачання газу, щоб відмовитися від закупівлі його у росії.

Міністерство енергетики Кіпру повідомило, що Кіпр і компанії «вже опрацьовують способи прискорення та оптимізації використання цього нового відкриття, щоб сприяти зусиллям Європи щодо підвищення її енергетичної безпеки».

  • У грудні 2021 року у Харківській області України відкрили нове родовище газу — Мосьпанівське. Зазначається, що перша пошукова свердловина, яка відкрила родовище, забезпечує 239 тис. куб. м газу на добу.